Tercie v akci
Výuka chemie on-line aneb „Tercie v akci“ byl projekt, jehož cílem bylo využít chemických jevů a připravit směs několika látek – emulzi, při přípravě majonézy.
Našimi laboratořemi se staly kuchyně a pracovními plášti zástěrky. V hojném počtu jsme se sešli na video hodině a podle pokynů paní profesorky jsme všichni současně začali tím, že jsme smíchali olej s octem s pomocí šlehačů. Vznikla nažloutlá pěna. Následně jsme přešli k přípravě samotné majonézy. Díky tomuto projektu se i někteří z nás naučili rozklepnout vejce:). Použili jsme žloutek, lžičku cukru, lžičku hořčice a polévkovou lžíci octa. Tyto ingredience jsme následně šlehali a postupně přidali 100 ml oleje. Šlehali jsme do té doby, než se nám podařilo vytvořit pevnější skupenství. Poté už zbývalo pouze pokrm dochutit dle naší fantazie. Naše majonéza měla výraznější barvu než ta kupovaná a její kvalitu jsme posoudili chuťovou zkouškou, někteří i při obědě. Tato hodina byla zábavným zpestřením a ukázala nám, že chemie je všude kolem nás!
Josefína Melková, tercie