Simulovaný soud v I. ročníku

V rámci výuky práva se v I. ročníku 13. června 2024 konalo simulované soudní řízení. Přinášíme z něj reportáž Justiny Kirschnerové:

Vážení čtenáři,
vítám vás při dnešním živém vysílání hlavního líčení v trestním řízení ohledně Martina Bodnára. Připomeňme si jeho případ.

Martin Bodnár jel v sobotu 3. 5. 2014 oslavit úspěšné složení maturity se svými kamarády na diskotéku. Jeden z kamarádů měl u sebe pervitin, který ostatním nabízel. Bodnár, až na občasné kouření marihuany, neměl s drogami žádnou zkušenost. Toho večera si ale řekl, že chce pervitin vyzkoušet. O dva dny později (v pondělí 5. 5. 2014) řídil Bodnár auto, kterým se se svými kamarády vracel z kina. Na křižovatce projel na červenou, a tak vozidlo zastavila hlídka Policie ČR. Po zkontrolování dokladů byl podroben dechové zkoušce, která vyšla negativně. Policisté chtěli pro jistotu provést test na drogy, s čímž byl Bodnár zcela v klidu. O to více byl překvapen, když zjistil, že test je pozitivní na amfetamin. S výsledkem nesouhlasil a případ se přesunul k soudu.

Celou reportáž najdete zde, fotografie zde.

text Justina Kirschnerová, foto Markéta Hakrová